Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdavači poručuju

'Ministre, već smo uložili 100 milijuna u pripremu novih knjiga'

'20.03.2013., Zagreb - Sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport u Hrvatskom saboru. Zeljko Jovanovic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
09.05.2013.
u 19:48

Bude li se radilo o kozmetičkim promjenama, ne bi trebalo inzistirati na tome da učenici moraju kupiti nove udžbenike

Želimo ukazati da je u duhu dobrog gospodarenja prekasno za bilo kakve promjene zakonom propisanih rokova.

Takva promjena bila bi direktan udarac na gospodarstvo i nakladnike koji su već izdali udžbenike i investirali novac, Bila bi to još jedna propala investicija u vremenu u kojem poduzetnici, Vlada i građani trpe u borbi za gospodarski opstanak, a Vlada nastoji privući i zadržati svaku investiciju – pisala je potkraj veljače Zajednica nakladnika i knjižara ministru obrazovanja Željku Jovanoviću upozoravajući ga da su oni za pripremu udžbenika već potrošili 100 milijuna kuna. Upozorili su ga da im je eventualnu promjenu rokova izdavanja novih udžbenika trebao najaviti godinu dana prije isteka roka do kojeg oni moraju prijaviti nove udžbenike, a to znači da ih je o promjenama trebao obavijestiti do lipnja prošle godine.

Popustio pod pritiskom

U tom dopisu upućenom ministru izdavači malo hvale njegove poteze, malo ga podučavaju što je moguće a što nije. – Jasno naglašavamo: U ovom mandatu Vlade je nemoguće napraviti predmetne kurikulume, a zatim po njima izraditi nove udžbenike, ali je zato moguće izraditi nove udžbenike i nakon toga do kraja mandata napraviti nove kurikulume – uče izdavači ministra Jovanovića. Mnogi vjeruju da je Jovanović popustio pritisku izdavača, jer ne vide ni jedan drugi argument zbog kojeg bi se pristupilo izradi novih udžbenika.

Upućeni upozoravaju da će tim udžbenicima Jovanović zapečatiti bilo kakve promjene pa da će i izrada strategije i ostalog postati besmislena budući da će kvazinovi udžbenici trajati dulje od njegova mandata. – Kad bi se čekali novi kurikulumi i nastavni planovi i programi, nove udžbenike imali bismo tek 2017. godine. Ministarstvo ima razloge zbog kojih misli da udžbenike treba mijenjati, ali to ne znači da se trebaju promijeniti svi. Ako se radi o kozmetičkim promjenama, onda ne bi trebalo inzistirati da učenici 2014. godine kupuju nove udžbenike – istaknuo je Neven Budak, voditelj vladinog Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, svjestan da mnogi roditelji neće moći podnijeti dodatni trošak.

Nije im to jasno

– Ne vidim razlog za nove udžbenike budući da nema novih kurikuluma. Ali nas nitko nije ništa pitao niti se s nama konzultirao. To će biti samo novo ruho starih udžbenika – kratak je predsjednik Udruge osnovnoškolskih ravnatelja Nikica Mihaljević.

Prosvjetarima, ali i roditeljima, nije jasno da na ministra nije utjecao ni zahtjev predsjednice Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje da preispita svoju odluku.

– Popuštanje nakladnicima je jedini argument zašto se ide s novim udžbenicima. Smeta mi što Jovanović stvari ne nazove pravim imenom, već se suština prikriva izgovorima pa se kao razlog navodi i novi pravopis – kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

>>Novi udžbenici tek za školsku godinu 2014./15.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije